De loodgieter met de rooie overall, Super Mario, is niet bepaald een briljant verzonnen spelfiguurtje. Toch zijn veel van z'n games onvergetelijk. Dat komt doordat deze spellen niet draaien om Mario, maar om de spelomgevingen. Voor het eerst in vijftien jaar is er nu een écht nieuwe, tweedimensionale Super Mario platformgame voor de draagbare Nintendo DS. Het spel is vanaf deze week verkrijgbaar en is wederom een juweeltje.

De basis is eenvoudig: de speler moet van links naar rechts zien te lopen. Onderweg moet hij vijanden verslaan, hindernissen overwinnen en bonussen verzamelen. Die laatste zijn een belangrijke attractie van de Mario-games: in dit nieuwe deel is er bijvoorbeeld een zeer bijzondere paddestoel waardoor Mario tot schermvullende grootte opzwelt, waarna hij alles op zijn pad in een oogwenkt verpulvert. En er is een blauw schildje waardoor hij in een bowlingbal-achtig Koopa-schild verandert.

Uitgebreid

New Super Mario Bros. is snel uit te spelen, maar dan heeft de speler nog maar een klein deel van de game ontdekt. Vervolgens kan hij nog uren en uren ronddwalen in de speelvelden op zoek naar geheimen, waaronder verborgen doorgangen naar nieuwe levels met nog meer leuke verrassingen. Bovendien bevat de game een verzameling minispelletjes (dezelfde die ook al in het driedimensionale Super Mario 64 DS te vinden waren) en een tweespelerstand waarin er om de snelste tijd geracet wordt.

Het knappe van deze Mario-game is dat hij een bijna perfecte balans weet te vinden tussen oud en nieuw. Aan de ene kant zit het spel bomvol met alles dat fanatieke Mario-liefhebbers verwachten: vijanden, platformen, eindbazen en nog veel meer. Aan de andere kant is dit alles aangevuld met een ongelooflijk grote hoeveelheid nieuwigheden en andere verfrissende elementen. Dit alles zorgt voor een knap geconstrueerde, heerlijk speelbare platformer waarvan iedereen kan genieten. Zelfs wie alle Mario-avonturen reeds grijs heeft gespeeld.

Power Unlimited: "Een slimme mix van oud en nieuw, helder vormgegeven, puntig uitgewerkt." 92/100

Ontwikkelaar: Nintendo
Platform: Nintendo DS