De wereld van het first-person pc-schietspel werd in 2004 opgeschrikt door Half-Life 2. Naast de prachtige werden er ook enkele interessante spelmechanieken toegevoegd en waren er vernieuwingen op het gebied van animatie, kunstmatige intelligentie en het vertellen van een verhaal in een game. Kortom Half-Life 2 was een mijlpaal. Deze extra aflevering, Episode 1, is ook een stap voorwaarts, al was het omdat het spel online wordt gedistribueerd.


De speler maakt talloze fantastische avonturen mee

Na jaren aan Half-Life 2 (HL2) gewerkt te hebben, besloot ontwikkelaar Valve dat het verhaal nog niet af was. Omdat Half-Life 2 nogal abrupt eindigde besloot de ontwikkelaar drie nieuwe delen te schrijven die samen het verhaal zouden vertellen. Deze delen zouden ook nog eens digitaal verspreid worden via Steam, een online contentsysteem door Valve zelf ontwikkeld. In werkelijkheid liggen de episodes, waaronder deze eerste, ook via Electronic Arts gewoon in de winkelschappen.

Alyx

Episode 1 lijkt sterk op het 'gewone' Half-Life 2, hoewel er wel enkele nieuwe visuele verbeteringen zijn doorgevoerd. Het spel is voornamelijk een compact, zeer gepolijst nieuw mini-avontuur, waarin de speler talloze fantastische gebeurtenissen meemaakt. Kort is deze episode wel: volgens de Steam-statistieken doet de gemiddelde speler er vijf uur over om hem uit te spelen. Maar daar is de prijs dan ook naar, zo'n twintig euro.

Op de hoes van Half-Life 2: Episode 1 staat bijpersonage Alyx. Deze fraaie dame speelt dan ook een belangrijke rol; gedurende een groot deel van de aflevering strijdt zij aan de zijde van hoofdrolspeler Gordon Freeman. Dit doet ze op ongekend intelligente wijze, wat opnieuw een voortgang in de intelligentie van spelpersonages betekent.

Power Unlimited: "Kort, maar onwaarschijnlijk goed. Ik hunker nu al naar Episode 2." 87/100

Ontwikkelaar: Valve
Platform: pc