De eerste Desperados leek sterk op een spel genaamd Commandos. Beide games gingen om het strategisch verplaatsen van een aantal personages en het afrekenen met de vijand, al was dit alleen in het geval van Desperados met een westernsausje overgoten. De Commandos-reeks is inmiddels een andere weg ingeslagen en Desperados is toe aan zijn tweede deel, volledig in 3D welteverstaan.

Er zijn twee speelstanden. In een ervan bekijkt de speler de omgeving van boven en kan hij de verschillende personages commando's geven. Dit is de klassieke spelmethode van dit soort games. In deze stand kan Desperados vreselijk moeilijk zijn, want zet één verkeerde stap en een vijand rekent af met het personage.


Tussen beide standen kan zo vaak als de speler wil geschakeld worden

De andere speelstand is nieuw, dit is de 'third person'-stand. Hierbij kijkt de speler over de schouder van een personage en kan hij deze direct besturen, zoals in een actiegame. Omdat de speler hier, vanuit het personage, meer overzicht heeft, is het hier vaak ook makkelijker om te winnen. Al mist de speler natuurlijk wel weer het overzicht over de situatie. Gelukkig kan er zo vaak als de speler wil geschakeld worden tussen beide standen.

Stereotype cast

Net als in de vorige Desperados en Commandos, waaruit duidelijk veel inspiratie is geput, is de game vooral leuk door de stereotype cast, waarvan ieder personage zo zijn sterke en zwakke punten heeft. In Cooper's Revenge vind je onder andere een indiaan die goed kan sluipen en met tomahawks kan gooien, de sexy dame Kate (die haar verleidelijke vaardigheden ook daadwerkelijk in het spel kan inzetten) en een dokter die zowel een sluipschuttergeweer bezit als giftige en helende drankjes kan brouwen.

Verder speelt zich gedurende Desperados 2 een spannend Wild West-verhaal af en wordt het spel ondersteund door muziek waar Ennio Morricone zich niet voor zou schamen. Liefhebbers van het genre zitten hier beslist goed.

Power Unlimited: "Fans van het origineel zullen genieten van deze veelzijdige spaghettiwestern. Voor nieuwkomers is de spaghetti aan de taaie kant."

Ontwikkelaar: Spellbound
Platform: pc