Dit is al het derde spel waarin het de bedoeling is om een klevende bal zo veel mogelijk rommel op te laten ruimen, tot 'ie ongelooflijk groot is en de speler er zelfs hele bergpartijen mee kan oprollen (want hoe groter de rommelbal, hoe groter de rommel die opgeruimd kan worden). De eerste twee delen verschenen op de PlayStation 2 (alleen het vervolg kwam uit in Europa) en deel drie is er nu voor de draagbare PSP.

De opdracht is dit keer subtiel anders. Het gaat nu om het vervullen van wensen van dieren. Zo is er een pauw die van mooie dingen houdt. En is er een gorilla die een bal van energie nodig heeft omdat hij een ruimtereis wil maken. In deze wensen kan de speler voorzien door zich naar een eiland te begeven en daar de gewenste voorwerpen bijeen te gaan sprokkelen. En dat varieert van snoepjes, insecten, magneetjes en zelfs dorpen, bergen en wolkendekens.


De katamari wordt gerold met de richtingstoets links op de PSP en de vier knoppen rechts

Nadelen

De PSP is niet zo krachtig als de PlayStation 2 en dat zie je onder andere terug in de keuze voor eilandjes. Die zijn nu eenmaal kleiner en overzichtelijker dan de hele continenten die werden opgerold in Katamari op de 'grote' spelcomputer. Maar er is ook iets van te merken in het aanbod van voorwerpen. De variatie is kleiner en er zijn er ook simpelweg minder door de werelden verspreid.

Nog een nadeel ten opzichte van de eerdere versies is de besturing. Katamari wordt normaal gespeeld met twee analoge joysticks en die zitten nu eenmaal niet op de PSP. Dus wordt de katamari gerold met de richtingstoets links op de PSP en de vier knoppen rechts. Dat is even wennen en het wordt nooit zo vloeiend als met de sticks, maar het werkt uiteindelijk wel. Dit is al met al een uitgeklede, maar nog steeds leuke versie van het maffe kleefbalspel.

Power Unlimited: "Deze game verdient alle lof. Ik heb me er ondanks de minpuntjes toch mee vermaakt." 70/100

Ontwikkelaar: Namco
Platform: PSP