Denemarken was het eerste Europese land waar iets als subsidie voor videogame-ontwikkeling bestond. Spelstudio's als IO Interactive maakten daar gebruik van en konden met games als Hitman een zowel kritisch als commercieel succes neerzetten. Inmiddels is Hitman dé trots van de Deense game community en is de reeks, met koelbloedige huurmoordenaar Codename 47 in de hoofdrol, aan zijn vierde en tot nu toe beste aflevering toe.

De vierde Hitman-game vangt aan als Codename 47 hevige concurrentie ondervindt van een rivaliserend agentschap dat zich manifesteert op de markt voor huurmoordenaars. Hij besluit onder te duiken, de zaak uit te zoeken en tegelijk wat bloedgeld bij elkaar te moorden. Uiteraard blijkt er meer aan de hand te zijn dan aanvankelijk lijkt. Het verhaal is eenvoudig maar effectief.

In ieder speelveld krijgt de speler een of meerdere doelwitten voor zijn kiezen en het is volledig aan hem hoe hij deze lui omlegt. Professionele huurmoordenaars zorgen er natuurlijk voor dat ze verder geen bodyguards, politieagenten, omstanders en personeel omleggen, maar in de praktijk blijkt het nog niet altijd gemakkelijk te voorkomen. Uiteraard geldt hierbij dat de speler moet uitkijken dat hij niet te veel sporen achterlaat, want hij zou nog wel eens herkend kunnen worden.

Uiteenlopend

Het leuke van de Hitman-games is dat de verschillende speelvelden (van Las Vegas tot Parijs), moorden en daarbij te gebruiken wapens (die ieder verbeterd en uitgebreid kunnen worden) en zelfs kostuums (verkleed je als kerstman kok of klusjesman) sterk uiteenlopen. En zelfs binnen één missie zijn er om één doelwit om te brengen vaak meerdere aanpakken mogelijk. Dat levert de gemèleerde spelervaring op waar de reeks om bekend staat.

Power Unlimited: "Het beste deel uit de serie. Harder, sexier en dodelijker dan ooit tevoren." 87/100

Ontwikkelaar: IO Interactive
Platform: pc, PlayStation 2, Xbox, Xbox 360