Een paar maanden geleden speelde Electronic Arts nog schaamteloos in op de pre-WK-hype met FIFA Road to the World Cup. Nu is het dan eindelijk tijd voor het echte werk: we gaan niet alleen voetballen op de (spel)computer, we gaan meteen ook het wereldkampioenschap voetbal naspelen.

In de basis is dit gewoon een nieuwe versie van FIFA 2006. Er zijn wel vernieuwingen, zo kan de speler meer richting geven en bepaalt de mate waarin hij vrijstaat het succes van zijn schot, maar die zijn zo subtiel dat je er nauwelijks iets van merkt. Dit is niet zo erg, want FIFA 2006 was een atypisch goede aflevering van deze voetbalreeks.

Aankleding

Bovendien is waar het écht om draait natuurlijk de WK-aankleding. Alle teams en spelers zitten erin (en middels downloads moet het te zijner tijd mogelijk worden om Van Bastens daadwerkelijke opstelling in het spel te krijgen). De sfeer in de in-game stadions is intens (compleet met juichend publiek, confetti en vlaggen). En om het WK-smaakje nog verder te ondersteunen kan er bijvoorbeeld rond de WK-wedstrijden in het spel een WK-krant bekeken worden en wordt de speler tijdens matches op de hoogte gehouden van andere poulewedstrijden.

Alles draait om voetbal

Voor de liefhebbers bevat FIFA World Cup 2006 ook nog de mogelijkheid om veertig historische WK-scenario's te spelen, die helaas wel met de huidige spelers uitgeknokt moeten worden. We hebben verder eigenlijk alleen iets aan te merken op de visuele afwerking. De spelers zien er niet altijd even goed uit en het gras is wel heel groen. Gelukkig is dat niet het belangrijkste en draait alles uiteindelijk om... voetbal.

Power Unlimited: "Ik ben bang dat deze FIFA de enige kans wordt om Oranje naar de wereldcup te leiden." 85/100

Ontwikkelaar: Electronic Arts
Platform: Xbox 360, PlayStation 2, Xbox, GameCube, PSP, GBA, Nintendo DS, pc