Wie bekend is met de Splinter Cell-reeks kent ook Sam Fisher, de gespierde, superintelligente, überstoere geheim agent die zelfs de pittigste missies niet uit de weg gaat. In deze PSP-game ontdekt de speler het een en ander over het verleden van deze bikkel, de missies spelen zich namelijk af gedurende zijn tijd bij de Black Ops, toen hij uiteindelijk werd gerecruteerd door de NSA. Leuk voor de fans, maar is het ook een goede game?


Minder goed zijn de vaak zó donkere omgevingen dat je haast niet overdag kunt spelen

Steeds meer uitgevers brengen hun 'grote' tv-games ook naar de draagbare PSP. Het grootste probleem hierbij is niet de techniek (de spellen ogen niet zo mooi als op PlayStation 2 of Xbox maar door het kleinere scherm valt dat nauwelijks op), maar het aantal knoppen. Daarvan zitten er op de PSP een stuk minder, wat de makers op creatieve wijze zullen moeten oplossen.

Zo is in Splinter Cell Essentials het gebrek aan een tweede analoge joystick (voor het besturen van de spelcamera) opgelost met een 'virtuele' tweede stick - houd een van de knoppen ingedrukt en dat ene stickje fungeert tijdelijk als camerastick. Ook zijn er grappen uitgehaald met knoppen langer of korter ingedrukt houden; een tapje op 'links' en Sam Fisher zet zijn nachtkijker op, de duim gedurende een seconde vol op 'links' en onze vrolijke vriend leunt tegen een muurtje aan. Even wennen, maar uiteindelijk werkt het en biedt dit spel zo'n beetje dezelfde sfeer en gameplay als zijn grote broers.

Frustrerend

Minder goed zijn de lange laadonderbrekingen, de vaak zó donkere omgevingen dat je haast niet overdag kunt spelen en de spelcamera, die wanneer hij door de computer wordt bestuurd nogal eens kuren vertoont. Hoewel de speltegenstanders niet zo snugger zijn (nog een minpunt) maakt dit Splinter Cell Essentials af en toe moeilijker dan het zou moeten zijn, of om een andere term te gebruiken, 'frustrerend'.

Power Unlimited: "Afgezien van de technische irritaties is dit de eerste handheldversie die de franchise eer aandoet." 73/100 Ontwikkelaar: Ubisoft
Uitgever: Ubisoft