Guitar Hero is een spel met een accessoire, een plastic gitaar om te precies te zijn. Geen echte gitaar, maar eentje met vijf knoppen op de hals (de 'fretknoppen') en een trigger op de plek waar een gitarist normaalgesproken de snaren zou aanslaan. Het is niet bedoeld om gitaar mee te leren spelen, dit is een spel op zich. Makkelijker te leren en, zij het op een andere manier, misschien wel even leuk.


Guitar Hero is een spel met een accessoire, een plastic gitaar om te precies te zijn

Dit soort muziekgames zijn een tijdje heel populair geweest, vooral in Japan. Het begon met Beatmania, een spel met een scratchdisc en vijf pianotoetsen. De game had allerlei verschillende tracks in zich en op het scherm gleden in zes balken noten naar beneden, die ieder op het moment dat ze de lijn onderaan raakten 'aangeslagen' moesten worden. Deed de speler het goed, dan ontstond een fijn muziekje.


Wie een beetje doorbijt wordt door het spel opgeleid tot totale vingerkunstenaar

Beatmania was een succes en werd gevolgd door vergelijkbare drumgames, gitaargames en zelfs door games met sambaballen (schudden met het juiste ritme op de juiste plekken) en dansmatten. Alleen dit laatste genre is in het westen een beetje doorgebroken, maar dankzij Guitar Hero (van Amerikaanse makelij) krijgt de gitaarmuziekgame nu ook een kans.

Vingerkunstenaar

Wat vooral heel goed is aan deze game is de opbouw van de moeilijkheidsgraad. Guitar Hero begint gemakkelijk, met drie fretknoppen, en wordt naar gelang de speler door meer liedjes heenspeelt pittiger. Wie een beetje doorbijt wordt door het spel opgeleid tot totale vingerkunstenaar en dat voelt heel prettig. Een kale muziektrack volspelen door simpelweg commando's op te volgen is onverwacht zeer bevredigend.

Nadeel van deze game is dat de soundtrack wel heel erg is toegespitst op rock en heavy metal. Er zitten wel wat popnummers in, maar dat is slechts een klein deel van het aanbod, waardoor dit toch wat meer acquired taste is geworden. Ook een nadeel, in zekere zin, is dat het spel wel met z'n tweeën gespeeld kan worden, wat vreselijk leuk is, maar dat de speler er dan wel een prijzige tweede Guitar Hero-gitaar bij moet kopen.

Ontwikkelaar: Harmonix
Uitgever: Red Octane