Frustrerend moet het zijn voor het vrouwelijke deel van de games spelende bevolking. Eerst wordt de rozegeklede prinses Peach steevast ontvoerd door een schildpadkoning om steeds door een lullige loodgieter bevrijd te worden; Super Mario. En lukt het haar eindelijk eens om zelf de held uit te mogen hangen, wordt het een spel waarin haar emoties zo instabiel zijn dat ze tot een spelelement verheven zijn.

Met aan tap op het onderste scherm van de Nintendo DS kan de speler in Super Princess Peach vier emoties inschakelen. Woede zet de prinses in vuur en vlam, waarmee ze door vijanden heen kan rennen en door platformen heen kan vallen; verdriet doet haar zo hard huilen dat ze er plantjes mee kan laten groeien; blijdschap doet haar zweven en 'spinnen' en ten slotte is er de emotie kalmte waarmee ze weer op krachten kan komen.

Het klinkt nogal seksistisch allemaal, maar in het spel is er een uitleg voor. Er is iets aan de hand met een emotionele toverstaf die iedereen hoogst ambivalent maakt. En de prinses is niet de enige die er last van heeft, er zijn bijvoorbeeld ook extreem boze, of juist verdrietige vijandjes in het spel te vinden.

Al te bekend

Naast deze emotie-'gimmick' is Super Princess Peach het soort spel dat liefhebbers van de Super Mario-games maar al te bekend zal voorkomen. Er moeten acht werelden, met ieder een handvol velden, doorgeploeterd worden. Onderweg worden muntjes verzameld, vijandjes te grazen genomen, geheime kamers gevonden en meer. Aan het eind van iedere wereld wordt de speler opgewacht door een eindbaas, die met behulp van enig denkwerk verslagen kan worden.

Met name door de emotie 'kalmte' is dit wel een erg gemakkelijke game geworden, wellicht met het oog op de jonge meisjes die zich door de schattige kleurtjes aangetrokken voelen. Maar ook voor gevorderde spelers valt hier het een en ander te beleven, vooral wanneer duidelijk wordt dat het simpelweg uitspelen van een veld niet genoeg is. Nee, er moeten overal drie paddenstoelmannetjes gevonden worden. En dat levert af en toe best een pittige zoektocht op.

Power Unlimited: "Ondanks de emotiegevoelige spelprincipes, lukte het deze game niet mij diep te raken. Vermakelijk was het echter wel." 75/100

Platform: Nintendo DS

Ontwikkelaar: Nintendo