Ontwikkelstudio Naughty Dog had al furore gemaakt op de eerste PlayStation met een ren- en springspel genaamd Crash Bandicoot, toen er voor de PlayStation 2 een geheel nieuw spel uit de hoge hoed werd getoverd: Jak & Daxter. Opnieuw ging het om rondrennen, veel springen en intussen allerlei bonussen oppikken. Het verschil was dat de wereld nu écht 3D was en de speler overal heen kon gaan. Voor het ontwikkelen van de draagbare PSP-spin-off Daxter is een extern team ingeschakeld, maar het resultaat is er niet minder om.

Sterker nog, in zekere zin is Daxter beter dan zijn voorgangers. Met name in de latere afleveringen van Jak & Daxter waren er zoveel verschillende dingen te doen dat spelers op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer konden zien.

In sterk contrast daarmee is Daxter zo gefocust als maar kan. De speler rent rond met een vliegenmepper en moet daarmee zo veel mogelijk ongedierte zien te pletten. Langzaam wordt er wel iets van een verhaal duidelijk - knaagdier Daxter moet uiteraard zijn vrolijke vriend Jak redden, wat hem eerst niet helemaal helder was omdat hij zijn geheugen was verloren - maar het doel blijft duidelijk: overwin de hindernissen en verzamel de gewenste objecten. De speelvelden, in dit soort games het allerbelangrijkste, zijn goed ontworpen, waarmee het spelplezier gewaarborgd is.

Bug Combat

Er zijn ook nog een aantal leuke extra's die de speelduur van Daxter verlengen. Zo is er Bug Combat, waarin de speler insecten aanmoedigt om elkaar te lijf te gaan. En dit is niet het enige extra spelletje: enkele minigames zorgen voor simpele druk-op-de-knop-pret. Het geheel vormt een netjes afgewerkt geheel zoals we dat op de PSP nog maar zelden gezien hebben.

Power Unlimited: "Wat mij betreft het beste wat de PSP op dit moment te bieden heeft." 93/100

Platform: PSP

Ontwikkelaar: Ready at Dawn, Naughty Dog