Het is alweer een tijdje geleden dat Peter Jackson de afsluiter van zijn majestueuze Lord of the Rings-drieluik afrondde. Toch komen er nog altijd nieuwe games uit, gebaseerd op de succesvolle fantasy-trilogie. Het strategiespel The Battle for Middle-Earth is zelfs al aan een vervolg toe.

The Battle for Middle-Earth was een prima strategiegame, waar veel recensenten weinig op aan te merken hadden. Spelers konden een basis opbouwen, grondstoffen verzamelen, legers trainen en uiteindelijk de vijand te grazen nemen. Het vervolg biedt meer van dit alles, maar wel op zo'n manier dat de game er leuker op is geworden.

Over méér gesproken: de originele Middle-Earth-strategiegame viel op door de enorme hoeveelheid eenheden op het scherm. Niet gek gezien de filminspiratie. Het goede nieuws is dat er in dit vervolg geregeld nóg meer legers tegelijk tegen elkaar knokken en dat allemaal in realtime; zodra de speler met zijn muispijltje het commando geeft, rennen de eenheden met getrokken zwaard op hun opponenten af.

Helden

Nog meer in de categorie méér: er zijn drie nieuwe speelbare rassen met ieder hun eigen soorten eenheden, te weten Elves, Dwarves en Goblins. Dit naast de vele rassen die al in het origineel zaten. En de game speelt zich ook in nieuwe gebieden af, zoals de Misty Mountains, Mirkwood, Dol Guldur, Rivendell en de Shire.

Nog een nieuwigheid is dat de speler zijn eigen helden kan vormgeven. Hij kan een ras, een uitrusting, een uiterlijk en zelfs vaardigheden kiezen. Deze helden strijden mee in de veldslagen en worden sterker naarmate ze meer vechten hoe sterker. Helden zijn vooral leuk als er via internet of een LAN tegen anderen wordt gespeeld, iedere speler laat immers iets zien van zijn eigen identiteit met het type held dat hij heeft gemaakt.

Power Unlimited: "Een zeer verfijnde herhalingsoefening die het origineel op alle fronten overtreft." 90/100

Platform:pc
Ontwikkelaar: Electronic Arts