De eerste Driver was een kleine revolutie op videogamegebied. Deze game stelde de speler in staat rond te racen en de politie te slim af te zijn, niet op een gesloten circuit maar in een echte stad waarin ieder steegje benut kon worden. Snel daarna borduurde een andere game voort op dit concept met de mogelijkheid om uit te stappen en bloedspetterend onheil aan te richten; dat was Grand Theft Auto 3. Driver verdween al snel uit de spotlights, ook omdat de vervolgen niet om over naar huis te schrijven waren. En nu is er dan deel vier, Parallel Lines.

Wat was er mis met de vorige Driver? Om te beginnen was de held, Tanner, niet erg stoer. Maar vooral probeerden de makers angstvallig GTA na te doen, wat ten eerste niet lukte en ten tweede een neppe wannabe-game achterliet. Ten slotte was Driver 3 duidelijk te vroeg uitgebracht, het spel zat vol met programmeerfouten.

Parallel Lines doet het in elk geval beter met een originelere spelopzet. De game speelt zich af in het New York van eind jaren zeventig, de held heeft een matje, bakkebaarden en een strakke spijkerbroek en de game beperkt zich dit keer gelukkig meer tot waar Driver ooit beroemd om werd: spannende races en auto-achtervolgingen. Weliswaar kan de speler nog wel uitstappen en er op los schieten, maar dit komt minder vaak van pas dan in de vorige aflevering.

Oneerlijk moeilijk moeilijk

De missies, die het grootste deel van de game beslaan, zijn vermakelijk, maar er zitten nog wel steeds een flink aantal haken en ogen aan Driver. Zo is de moeilijkheidsgraad enorm hoog en niet altijd op een leuke manier. De politie heeft een soort voelsprieten waardoor men precies weet waar je naartoe gaat en in races is er vaak één tegenstander die voor de finish gaat, terwijl de anderen zijn geprogrammeerd om de speler te saboteren. Door al die kunstmatige obstakels wordt het soms meer een kwestie van geluk dan vaardigheid om te winnen.

Desondanks is Driver eindelijk weer een game om over naar huis te schrijven, die er ook nog eens goed uitziet. Aanbevolen voor snelheidsduivels.

Power Unlimited: "Driver: Parallel Lines is als een lekker wijf met een kutkarakter." 79/100

Platform: PlayStation 2, Xbox
Ontwikkelaar: Reflections