Na het al schrikwekkend omvangrijke Morrowind hebben de makers van The Elder Scrolls vier jaar gesleuteld aan een nóg grotere game. Die is nu af en verschenen op pc en Xbox 360: Oblivion. En wij vinden 'm geweldig.

The Elder Scrolls, deel vier, vangt aan als de keizer wordt vermoord en er overal dimensiepoorten naar het helleland Oblivion opduiken, waardoor monsters zich vrijelijk kunnen verspreiden. Kortom, het land ligt in puin. De speler begint in de gevangenis. Met wat moeite weet hij die te ontsnappen en staat hij ineens buiten... in een gigantische fantasiewereld. Hij heeft de opdracht gekregen de zoon van de keizer op te zoeken. Waar te beginnen?

Niet alleen is Oblivion groot, de speler krijgt ook nog eens enorm veel vrijheid om zich door de spelwereld te bewegen. Hij kan de hoofdverhaallijn volgen en op zijn trouwe paard van opdracht naar opdracht hobbelen en zo alle gebieden ontdekken, maar hij kan het ook vrijer aanpakken en losse missies aanpakken en zich specialiseren in één gebied. In dat opzicht lijkt Oblivion op online rollenspellen zoals World of Warcraft, met als niet onbelangrijke verschil dat de speler Oblivion altijd helemaal in zijn eentje speelt. Toch is Oblivion overigens geen eenzame toestand: er zijn talloze computergestuurde personages die allemaal iets te zeggen hebben.

Dimensiepoorten

De spelvrijheid begint al bij aanvang, als de speler zijn personage aanmaakt. Daarbij kan hij kiezen tussen verschillende rassen (drie soorten elven, vier soorten mensen, katachtigen, reptielachtigen en orcs), verschillende sterrenbeelden en verschillende klassen. Al die zaken bepalen waar de speler tijdens de game goed in zal zijn, van magie tot speciale soorten aanvallen. Het is zelfs mogelijk om te specialiseren in een gebied als dieverij, wat mogelijkheden biedt als het openen van deuren die op slot zitten.

Er zijn talloze speldoelen: veel geld verdienen door te handelen, voorwerpen maken met behulp van alchemie, subqueestes uitvoeren, zo sterk mogelijk worden en meer. Maar het belangrijkste is het raadsel oplossen dat de moord op de keizer moet verklaren en en passant ook nog even de zestien dimensiepoorten sluiten. Kortom, een grootschalig avontuur staat de speler te wachten, waarbij hij zich geen moment zal vervelen.

Power Unlimited: "Dit is een game die iedere RPG-liefhebber gecheckt moet hebben!" 94/100

Platform: pc, Xbox 360
Ontwikkelaar: Bethesda