Toshio Iwai is een multimediakunstenaar die zich al jaren richt op de versmelting van interactiviteit en muziek. Spellenbedrijf Nintendo was voor de innovatieve Nintendo DS op zoek naar toepassingen die niet direct als 'games' geclassificeerd kunnen worden en kwam al snel bij Iwai terecht. Hij kwam vervolgens met de merkwaardige creatie Electroplankton op de proppen. Is het een succes? Ja en nee.

Electroplankton geeft de speler de keuze uit tien soorten plankton, in feite ieder een andere installatie met andere effecten. Sommige van deze installaties kunnen beïnvloed worden door met de stylus over het touch screen te strijken, anderen maken gebruik van de ingebouwde microfoon van de Nintendo DS. Allemaal leveren ze interessante beelden en zelfs nog interessantere audio op.

Geen game

Nintendo was op zoek naar iets dat niet als game geclassificeerd kon worden en dat heeft men ook gekregen. Electroplankton heeft geen doel, behalve er een beetje mee spelen. De game (of moeten we zeggen 'de applicatie') heeft ook een duidelijk nadeel: geen van de installaties kan opgeslagen worden. Zet de DS uit en die zorgvuldig opgebouwde harmonie van ronddartelende plankton gaat verloren.

De conclusie is daarom eenvoudig: Electroplankton is een interessant experiment, maar het is de vraag of dat genoeg is om tot aanschaf over te gaan. Dit is alleen voor de wat meer kunstzinnige Nintendo DS-eigenaren.

Power Unlimited: "Als audiovisueel experiment zeer geslaagd, maar als experiment niet zo zeer." 60/100

Platform: Nintendo DS
Ontwikkelaar: Toshio Iwai, Nintendo