In Japan is het al een aardige reeks, maar in Nederland waren we tot nu toe onbekend met dit bijzondere spel, waarin de speler een aantal spannende zaken onderzoekt en vervolgens voor de rechter laat komen. De vraag is natuurlijk of de speler zijn rivaliserende advocaten te slim af kan zijn.

In Phoenix Wright: Ace Attorney moet de speler in een vijftal zaken bewijzen dat zijn cliënt onschuldig is. Erg realistisch is de game niet, het gaat om een tekstavontuur in een rechtzaakjasje, waarin het gerechtelijk proces eerder word geparodieerd dan dat het waarheidsgetrouw wordt afgeschilderd. Dat levert gelukkig wel grappige en herkenbare personages en situaties op.

Bovendien is het een boeiende game, die zich niet beperkt tot de actie in de rechtzaal. Allereerst wordt er veldwerk gedaan op de locatie van de misdaad. Daar wordt bewijsmateriaal verzameld en worden getuigen ondervraagd. In de rechtzaal worden vervolgens kruisverhoren gehouden, worden tegenstrijdigheden in verklaringen opgespoord en worden de getuigen onder druk gezet. De eerste zaak is nog in een uurtje op te lossen, maar gaandeweg worden ze steeds complexer en langer.

Wortels

De roots van deze serie op oudere platformen dan de Nintendo DS is helaas wel wat merkbaar in de afwerking. De animaties zijn vaak wat simpel, er zijn weinig geluidseffecten en de unieke mogelijkheden van de DS worden maar spaarzaam toegepast. En de paar keer dat het touch screen op een leuke manier wordt gebruikt geven aan dat het spel nog veel boeiender had kunnen zijn dan het nu al is.

Power Unlimited: "Een spannend en verfrissend leuk tekstavontuur, maar de uitvoering is niet echt van topniveau." 88/100

Platform: Nintendo DS
Ontwikkelaar: Capcom, Nintendo