Castlevania is een van de spellenseries die vrijwel sinds het ontstaan van het medium videogames bestaan. Al zeker twintig jaar worden spelcomputers onveilig gemaakt door deze Transsylvanische avonturen met een flinke scheut invloeden uit andere mythologische registers, van Japanse makelijk. Onlangs verscheen er op de PlayStation 2 een nieuwe aflevering, Curse of Darkness.

In Curse of Darkness draait alles om het doorzoeken van verschillende, aan elkaar gekoppelde gebieden, en het verslaan van de vele lugubere vijanden die de speler daarin tegenkomt. Door dit laatste zo veel mogelijk te doen, verdient hij ervaringspunten, waarmee zijn personage (vampierjager Hector) langzaam sterker wordt. Ook de wapens zijn steeds verder te verbeteren.

Onschuldige duivels

Dan is er nog de mogelijkheid om verschillende soorten monsters, zogenaamde Innocent Devils, te verzamelen en er één tegelijk mee te laten vechten. Ook deze beesten kunnen sterker gemaakt worden, door de kristallen te verzamelen die vijanden als ze sterven achterlaten.

Dit, en het feit dat de speler zelf sterker wordt door te knokken, zorgt ervoor dat het doorzoeken van de omgevingen nooit vervelend wordt. De gevechten zijn immers altijd wel ergens goed voor. Zelfs wanneer na lang puzzelen blijkt dat een nieuw gebied pas bereikt kan worden als een speciaal voorwerp is bemachtigd.

Techniek

Al die gebieden hebben wel een nadeel van technische aard. Curse of Darkness moet voor iedere nieuwe ruimte een laadonderbreking inlassen, iets wat in sommige andere games al lang tot het verleden behoort. Dat breekt de ervaring op en dat is jammer. Ook is er veel groene mist zichtbaar, wat het zicht beperkt en de omgevingen gemakkelijker berekenbaar maakt voor de spelcomputer; maar ook dit hebben we elders al stukken geavanceerder gezien.

Tegenover die technische mankementen en de ietwat herhalende aard van het spel staan dat de gevechten prettig aanvoelen en dat het spel ondanks alles tot het einde toe blijft boeien.

Power Unlimited: "Niet alles is even sterk uitgewerkt, maar als totaalpakket is dit de naam Castlevania nog net waardig. Maar dan ook nét!" 79/100

Platform: Playstation 2
Ontwikkelaar: Konami