De Engelse studio Criterion haalde een paar jaar geleden al een slimme truc uit met het racegenre. In Burnout kon er meer dan ooit op andere wagens gecrasht worden wat een intense spelervaring als gevolg had. Met Black haalt Criterion hetzelfde trucje nog eens uit, maar dan met het schietgenre. Het belangrijkste verkooppunt van deze game is dan ook dat alles kapot kan.

Nou ja, alles... bíjna alles. Black is een nogal lineaire aangelegenheid die de speler bij het handje neemt en van A naar B leidt. Op die route is inderdaad zowat alles te slopen, maar gaat de speler van het pad af, dan is dat al snel niet meer het geval.

Er zijn meer tegenvallers als het gaat om deze veelgehypete game: zo zijn de tegenstanders wat aan de domme kant. Dat maakt het dan wel weer gemakkelijker om met spectaculaire wijze met ze af te rekenen... bijvoorbeeld door een stuk van een kapotgeschoten gebouw op ze te laten vallen.

Jack Kellar

Black is het verhaal van Jack Kellar, een supergeheime Black-Ops-soldaat die naar het oostblok wordt gestuurd om een mysterieuze figuur op te sporen. Dat ging niet helemaal zoals het had moeten gaan; de gebeurtenissen in Black zijn één grote flashback van wat er allemaal mis ging. Het mag duidelijk zijn dat er daarbij nogal wat glasscherven, houtsplinters en andere brokken komen kijken.

Wat volgt is een zeer intense shooter die helaas ook nog wat aan de korte kant is. Vervolgens kan nog de Hard Mode gespeeld worden, waarin allerlei irrelevante submissies volbracht moeten worden, maar de indrukwekkende achtbaanrit is dan al lang voorbij. Er is helaas ook geen meerspelerstand waarin tegen elkaar of samen gespeeld kan worden.

Power Unlimited: "By far de meest intense shooter-ervaring die ik ooit heb beleefd. In technisch opzicht valt er wel veel aan te merken." 82/100

Platform: Xbox, Playstation 2
Ontwikkelaar: Criterion, Electronic Arts