Ooit was Sonic The Hedgehog dé rivaal van Nintendo's koddige übermascotte Super Mario. Het spelontwerp van deze Sega-game was misschien niet zo goed, maar daartegenover stonden de glimmende kleuren en de extreem hoge snelheid die er een unieke ervaring van maakten. Maar sinds beide reeksen de stap naar 3D maakten ging het voor Sonic een beetje mis. En ook Sonic Riders is weer een misstap.

Sonic is een blauwe egel met als voornaamste eigenschap dat hij bijzonder snel is. Dat zie je aan de blauwe vinnen op zijn rug en de witrode hardloopschoenen. In de tijd van de 2D-beelden zorgde dat voor een simpel maar meeslepend spel waarin de speler in no-time door de velden kon suizen, terwijl hij ondertussen zijn best deed zo veel mogelijk gouden ringen te verzamelen.

In 3D heeft Sega van alles geprobeerd met Sonic. Zo werd er, net als van rivaal Super Mario, een avonturengame van gemaakt. Het leukst bleken de delen waarin net als vroeger extreem hard gerend kon worden. Helaas waren die zelden goed genoeg uitgewerkt en bovendien werden ze afgewisseld met vervelende trage onderdelen. De reeks bereikte onlangs een dieptepunt met Shadow The Hedgehog, een 'duistere' versie van Sonic waarin om onduidelijke reden ineens ook geschoten kon worden.

Racegame

De makers proberen het opnieuw met Sonic Riders, een racegame. Op zich geen gek idee om een spel te brouwen rond rennende Sonic-figuurtjes, maar helaas hebben de makers zich geroepen gevoeld om Sonic en zijn vrienden op snowboards te zetten.

Ook in andere opzichten is Sonic Riders het net niet. De snelheid ligt aardig, maar niet bijzonder hoog (de speler kan onder andere aan snelheid winnen door in de slipstream van een tegenstander te gaan liggen); de manieren om tegenstanders te dwarsbomen zijn leuk, maar niet geweldig; de bediening zit prima in elkaar maar niet geweldig (de speler kan onder andere met L en R in de bochten hangen), en ga zo maar door.

Het is te hopen dat Sonic Team het oude Sonic-gevoel nog eens terugkrijgt, anders mogen ze er wat ons betreft mee stoppen.

Power Unlimited: "Wat mij betreft is deze partygame net niet genoeg feest om me langer dan een uurtje te boeien." 63/100

Platform: PlayStation 2, Xbox, GameCube
Ontwikkelaar: Sonic Team, Sega