Eén van de mogelijkheden waarvoor de technische voortgang van de huidige generatie spelcomputers heeft gezorgd, is het afbeelden van een groot aantal personages in een 3D-wereld. Kon er eerst maar een handvol figuurtjes gegenereerd worden, nu zijn games mogelijk als Tokobots, waarin een flink team robotmannetjes lekker aan het puzzelen slaat.

De speler bestuurt een jongeman genaamd Bolt, maar deze knaap is niet echt de hoofdrolspeler van dit spel. Dat zijn, zoals je misschien al geraden had, de Tokobots zelf. Gedurende het spel krijgt Bolt steeds meer van deze kereltjes achter zich aan. Dat is niet alleen gezellig, ze zijn ook ergens goed voor.

Zo kan de speler ze tegen een magnetische balk gooien om ze te gebruiken als ladder, brug of liaan. Hoe meer Tokobots er zijn, hoe verder hij zo kan komen. Ze kunnen ook gebruikt worden om vijanden te verslaan, door ze als een zweep in het rond te laten slingeren.

Transformers-achtig

Gaandeweg worden er nog meer mogelijkheden voor de Tokobots ontgrendeld. Zo kan de speler ze op een gegeven moment op bepaalde punten laten transformeren. Tot een enorme robot bijvoorbeeld, of tot een voertuig. Handig op puzzels mee op te lossen, want daar draait het om in deze game.

Een leuke game kortom, die helaas wel zo z'n problemen heeft. Op het PSP-scherm is het soms lastig om diepte in te schatten, waardoor de fraaiste puzzelmanoeuvres vaak nét fout gaan. Tokobots is daardoor van tijd tot frustrerend. Erger nog is dat het spel zijn verrassingen wel heel snel prijsgeeft; ongeveer halverwege zijn er haast geen nieuwigheden meer te ontdekken.

Power Unlimited: "Soms frustrerend. Toch heeft Tokobot een bepaalde charme over zich. En het is ook weer eens een origineel PSP-spel." 68/100

Platform: PSP
Ontwikkelaar: Tecmo