Met Dead or Alive 4 is volgens velen de eerste echte 'next-gen' game voor de Xbox 360 gearriveerd, wat wil zeggen dat het de eerste game is die écht goed gebruikmaakt van de kracht van de Microsofts nieuwste spelcomputer. Waaruit dat blijkt? Uit de extreem gedetailleerde en briljant geanimeerde beelden van dit oosterse vechtspel.


Het belangrijkste ingrediënt vooral moet je zien om het te geloven, zo mooi ziet dit spel er uit

De opzet van Dead or Alive is niet veranderd voor dit vechtspel. Nog steeds kiest de speler een personage en neemt hij het tegen de computer op. En natuurlijk is het ook nog steeds mogelijk tegen een andere menselijke tegenstander te spelen - op dezelfde tv of via Xbox Live over internet.

Verfijnd

Het vechtsysteem is wel weer verder verfijnd. De knoppen zijn onveranderd: schoppen, slaan, werpen (de tegenstander op de grond gooien) en counteren (de aanval van de vijand met de juiste timing afweren en omzetten in een nieuwe aanval), maar werken nog iets beter en kunnen met elkaar en de richtingen van de joystick nóg meer speciale vechtbewegingen voortbrengen.

Ook nog altijd present zijn de achtergronden met meerdere lagen. Vrijwel in iedere vechtarena is het mogelijk om, bijvoorbeeld door de tegenstander door een muur te gooien, een nieuwe arena te betreden. Dit heeft geen echte spelfunctie, maar het ziet er wel prachtig uit.

Vechtersbazen

Dead or Alive staat bekend om zijn vechtersbazen, en dan vooral het vrouwelijke deel van de cast. Deel vier doet deze reputatie eer aan met een aantal nieuwe vrouwelijke vechters: La Mariposa, die geoefend is in capoeira, en een heel bijzondere: de futuristische Spartan-458, een vrouwelijke versie van Master Chief, de hoofdrolspeler van Microsofts meest succesvolle Xbox-game Halo.

Al met al een zeer degelijke nieuwe aflevering in deze vechtreeks, waarvan je het belangrijkste ingrediënt vooral moet zien om het te geloven, zo mooi ziet dit spel er uit. Geeft een aardig idee van hoe ver videogames al zijn met het afbeelden van de werkelijkheid! Power Unlimited: "Een meesterwerk en het ultieme visitekaartje voor de Xbox 360." 92/100

Platform: Xbox 360
Ontwikkelaar: Team Ninja, Tecmo