In het jaar 2012 is het goed mis in Mexico. Het wemelt van de terroristen en drugsdealers en dan wordt ook nog eens de president ontvoerd. Het Amerikaanse leger besluit dat het tijd wordt om orde op zaken te stellen en stuurt onder andere jou, de speler, in de rol van Advanced Warfighter, een soldaat van de toekomst die van allerhande gadgets voorzien is.


In Ghost Recon draait het niet om als kip zonder kop in het rond schieten

Denk daarbij aan camera's die de speler laten zien wat zijn teamgenoten doen, vliegende drones die het slagveld verkennen, een speciale visor waarmee door muren gekeken kan worden. Ook maakt de nieuwste technologie het mogelijk om met een druk op de knop om backup te vragen, die vervolgens per helikopter wordt gedropt.

De spelopzet lijkt sterk op die van eerdere afleveringen in de Ghost Recon-serie. De speler opereert in een team; speelt hij alleen, dan neemt de computer de besturing van de overige teamgenoten op zich, waarbij de speler wel met een druk op de knop commando's kan geven. Denk: 'Geef me rugdekking' of 'Aanvallen!'

Kop zonder kop

Maar in Ghost Recon draait het niet om als kip zonder kop in het rond schieten; de speler maakt alleen kans op de overwinning als hij zijn aanvallen op tactische wijze doordenkt en zorgvuldig te werk gaat. En stuurt hij zijn teamleden als kamikazepiloten op de vijand af, dan verliest hij ze voor de rest van de missie en heeft hij zelf verder geen rugdekking meer.

Ghost Recon: Advanced Warfighter is zo mogelijk nog beter als het online, via Xbox Live, wordt gespeeld. Deze stand kan door 16 spelers tegelijk worden beoefend, het is dan zelfs mogelijk om het met z'n allen tegen de computer op te nemen. Daarbij kunnen de spelers met elkaar communiceren middels de met de Xbox meegeleverde headset. Ghost Recon was op de vorige Xbox al één van de populairste onlinegames en met Advanced Warfighter zal het die positie alleen maar verbeteren.

Xbox 360

Ghost Recon: Advanced Warfighter is het eerste 'next-gen' deel in de serie. Hij zou eigenlijk al bij de lancering van de Xbox 360 verschijnen, maar de makers hebben besloten er nog wat maanden aan verder te sleutelen.

Dat heeft het spel goed gedaan, want het ziet er een stapje mooier uit dan vroege versies die we zagen en speelt ook net dat beetje lekkerder. Het is daarmee een van de eerste écht overtuigende games op Microsofts nieuwe spelcomputer geworden en zeker voor wie van tactische oorlogsvoering houdt een echte aanrader.

Power Unlimited: "Ubisoft heeft een meesterwerkje afgeleverd waar maar heel weinig op aan te merken valt." 90/100

Platform: Xbox 360