Het is ons niet helemaal duidelijk welke hype er eerder was, die van Japanse horrorgames of die van Japanse horrorfilms. Zowel de games als de films laten zich in ieder geval typeren door een flinke dosis bovennatuurlijkheid in combinatie met de diepgewortelde angst voor technologie die de Japanners nogal bezig schijnt te houden.

Camera Obscura

Alles draait in Project Zero 3 om de Camera Obscura, een magische fotocamera waarmee het niet alleen mogelijk is om geesten te zien, maar ook om ze te verslaan. En dat is niet alles; deze opmerkelijke camera geeft de speler ook punten naarmate hij een spook beter weet te vangen in zijn kiekje.

Uiteraard wordt het naarmate het spel vordert steeds moeilijker om de geesten vast te leggen en besluipen ze de speler bijvoorbeeld van achteren of bewegen ze zo snel, dat volhardendheid en geluk noodzakelijk zijn om te slagen.

Bovennatuurlijk

Het verhaal van deze game gaat in zekere zin verder waar de vorige twee delen ophielden. Ook deze Project Zero 3 vertelt het verhaal van een hoofdpersonage dat net een ernstig verlies heeft geleden, haar echtgenoot is om het leven gekomen in een auto-ongeluk, en vervolgens in aanraking komt met het bovennatuurlijke.

Aardig van deze aflevering is dat het spel zich afwisselend afspeelt gedurende afschuwwekkende nachtmerries van de hoofdrolspelers en in haar huis, waar het, althans aan het begin van het verhaal, rustig is. Ook komen bepaalde personages uit de vorige delen (en personages die met hen in contact zijn geweest) terug in dit spel.

Problemen

Een aardige spelopzet dus, maar er zijn ook problemen. Zo loopt het spelpersonage wat traag en is de bediening niet altijd accuraat. Ook weten de genoemde spoken soms te frustreren; foto's maken is in de basis nu eenmaal eenvoudig en om het spel uitdagender te maken, zijn de makers net te vaak geneigd geweest de voortgang frustrerend te maken. Al met al een aardige Japanse horrorgame.

Power Unlimited: "Ik word altijd een beetje zenuwachtig van de constante opgefokte sfeer van horrorgames en vond het daarom heel prettig om af en toe een rustpunt te hebben." 72/100

Platform: PlayStation 2
Ontwikkelaar: Tecmo