De familieleden van elfje Kameo worden ontvoerd. Bovendien verdwijnen tien magische 'Elemental Spirits' als sneeuw voor de zon. Zo begint het allereerste fantasievolle avonturenspel op Microsofts Xbox 360-spelcomputer, Kameo: Elements of Power.


Overal zoemen feeën voorbij, rennen er eekhoorntjes en liggen Efteling-achtige soldaten te slapen

Kameo heeft een roerige voorgeschiedenis. Het spel werd oorspronkelijk gemaakt voor de GameCube, de spelcomputer van Nintendo. Vervolgens werd de Britse ontwikkelaar Rare gekocht door Microsoft en ging het roer om. Kameo werd een game voor de Xbox. Maar toen het project bijna was afgerond, kwam de Xbox 360 in zicht. Het sprookjesavontuur werd nog éénmaal geswitcht van platform.

Resultaat

Het resultaat van al die jaren ploeteren mag er zeker wezen. Het Enchanted Kingdom waar het spel zich afspeelt, overstroomt van kleurrijke details. Overal zoemen feeën voorbij, rennen er eekhoorntjes en liggen Efteling-achtige soldaten te slapen. Honingachtig water stroomt door beekjes, fonkelend licht valt in bundels op het marsepeinen gras. Af en toe worden de zogenaamde Battlefields bezocht. Daar nemen honderden figuurtjes het tegelijkertijd tegen elkaar op. De speler lijkt haast voor spek en bonen mee te doen, maar wat een spektakel!

Tien vormen

Kameo, het spel, draait in feite om het terugvinden van tien magische Elemental Spirits. Kameo, het hoofdpersonage, beschikt over de bijzondere gave om in ieder van die tien elementaire vormen te kunnen veranderen, zodra ze deze terugheeft.

Dat is handig, want elk van deze 'Elemental Warriors' heeft zo zijn unieke eigenschappen. Major Ruin (steen) kan zich oprollen tot een bal en over schansen razen. Flex (water) kan de speler naar een vergelegen object katapulten. Pummel Weed (plant) kan goed vechten. En ga zo maar verder. Deze vaardigheden helpen niet alleen bij het oplossen van de vele puzzels die gedurende het spel op het pad van de speler komen, maar ook met het verslaan van alle vijanden.

In dit laatste punt schuilt het grootste probleem met Kameo. Microsoft heeft ervoor gekozen het spel te promoten als fantasievol knokspel, maar als puntje bij paaltje komt, is dat het minst interessante aspect. De sprookjesachtige locaties en situaties doen de gevechten namelijk snel vergeten...

Power Unlimited: "Een heel aardig spel, dat de mogelijkheden van de Xbox 360 af en toe ook nog eens aardig demonstreert." 82/100

Platform: Xbox 360
Ontwikkelaar: Rare