De Tweede Wereldoorlog vormt een rijke inspiratiebron voor videogames. Erg veel spellen zijn gefundeerd op de aanlokkelijke combinatie van geschiedenis en lekker veel schieten, maar Medal of Honor en Call of Duty zijn toch wel de meest succesvolle. Onlangs verscheen op de spelcomputers de aflevering Call of Duty: Big Red One.


Het spel draait om de gebeurtenissen rond de mannen van de First Infantry Division

Ten eerste: verwar Big Red One vooral niet met Call of Duty 2, dat voor de Xbox 360 en de pc beschikbaar is. Dit is een speciaal ontwikkelde versie voor de iets oudere spelcomputers, te weten de GameCube, de PlayStation 2 en de originele Xbox. Het spel draait om de gebeurtenissen rond de mannen van de First Infantry Division, bijgenaamd The Big Red One. Naast de spannende missiestand voor één speler heeft het spel ook een meerspelerstand die via het internet beoefend kan worden (max. 16 spelers, niet voor de GameCube).

Bommenwerpers

Call of Duty: Big Red One beslaat dertien missies. Die bieden op zich niets nieuws, maar bevatten wel genoeg afwisseling om nooit saai te worden. Uiteraard gaat het altijd om schieten, maar de situaties waarin de speler belandt verschillen sterk en bovendien zijn er verschillende wapens en zelfs voertuigen voorhanden. Denk aan tanks en zelfs bommenwerpers.

Deze game kreeg veel kritiek omdat de voortgang erg lineair is. De makers hebben vooraf bepaald hoe de speler zich door de speelvelden moet bewegen en hij kan daar nauwelijks van afwijken. Wij hadden daar amper last van en ergerden ons meer aan de kunstmatige intelligentie van de vijanden. Die is nogal simpel van aard, waardoor het spel nooit echt moeilijk wordt. De speler racet daardoor nogal snel door de missies heen. Jammer omdat het spel op andere punten erg goed is.

Geen pretje

Big Red One maakt desondanks één ding heel duidelijk: Call of Duty is veel sterker dan het populairdere Medal of Honor. Dat zit 'm met name in de authentieke manier waarop de oorlog wordt afgebeeld. Call of Duty is zo intens, met zulke extreme explosies en zoveel gepijnigd geschreeuw rond de speler, dat het immer duidelijk is dat de Tweede Wereldoorlog beslist geen pretje was.

Power Unlimited: "Kijk naar Halo 2, Killzone en Medal of Honor en ik kan niks anders concluderen dan dat Treyarch meer intensiteit uit de consoles heeft getrokken." 76/100

Platform: PlayStation 2, Xbox, GameCube
Ontwikkelaar: Treyarch, Activision