Sinds Will Wrights klassieke Sim City verschijnen er regelmatig spellen waarin het de bedoeling is om iets te bouwen. Pretparken, pizzaketens en complete transportsystemen stampten we al uit de grond. En ook dierentuinen zijn menigmaal geconstrueerd door fans van het genre, in Zoo Tycoon. Dit spel verscheen al in meerdere versies op de pc en is nu ook beschikbaar voor Nintendo's draagbare Nintendo DS.

Op het eerste gezicht is de Nintendo DS bij uitstek geschikt voor strategische bouw- en managespellen als deze. Het apparaat heeft immers twee schermen (het tweede is ideaal voor statistieken met de rauwe data die je tijdens het spel nodig hebt) waarvan er één een touch screen is (de speler hoeft dus niet met de cursor naar de gewenste plek te navigeren, hij kan simpelweg met een pennetje tappen om ergens een kooi te bouwen of een lama te voeren).

Toch zijn er tot op heden nauwelijks strategiegames verschenen die de potentie van deze mogelijkheden eer aandoen. Nintendo's eigen cartoony oorlogsspel Advance Wars: Dual Strike was een aanrader, maar speelde stiekem lekkerder met de traditionele besturing en niet met de stylus.

Niet ingetrapt

Ook Zoo Tycoon DS slaagt er niet in het genre op succesvolle wijze draagbaar te maken. Dit spel, waarin het draait om het bouwen van kooien en andere dierenverblijven, het importeren van de gewenste soorten en vervolgens het zorgen dat zowel bezoekers als dieren het naar hun zin hebben, werkt op de DS voor geen meter. De beelden zijn te priegelig en de menuschermen zijn ondoordringbaar - en dat is nog maar het begin van de problemen in deze game.

Zoo Tycoon DS voelt aan als een gemakkelijke overzetting, waarbij te weinig aandacht is gegaan naar belangrijke aspecten als soepele speelbaarheid en toegankelijkheid voor de beginner. De makers dachten misschien gemakkelijk geld te verdienen door hun fraaie licentie nog eens even flink uit te melken, maar wij trappen daar niet in!

Power Unlimited: "Door de geldwolven achter dit project is er nauwelijks moeite gedaan om de boel een beetje speelbaar, overzichtelijk en toegankelijk te maken." 38/100

Platform: Nintendo DS
Ontwikkelaar: Blue Fang