Het wiskundig model van negen bij negen vakjes waarin dezelfde cijfers nooit in dezelfde rij of kolom staan, is afkomstig uit Zwitserland, maar de Japanners (die vanwege hun schrift niet aan de kruiswoordpuzzel kunnen, arme lui) maakten er een puzzel van. Boekjes met dergelijke sudoku's hebben de afgelopen tijd wereldwijd voor een flinke hype gezorgd, reden voor gamefabrikanten om er ook iets mee te doen.

Sony is een van die fabrikanten en de game van deze Japanse gigant heet Go! Sudoku. Een beetje een typische spelkeuze, omdat de PSP vooral heel goed is in het genereren van oogverblindende 3D-beelden. Maar het is natuurlijk wel een draagbare spelcomputer - met als bijkomend voordeel dat je 'm net als een sudokuboekje mee kunt nemen naar de wc.

Digitale sudoku

De sudoku's worden ingevuld door met een cursor over het scherm te lopen. Dit heeft meerdere nadelen, onder andere dat het traag is. Een ander nadeel is dat het niet mogelijk is om de overgebleven mogelijkheden per vakje te schetsen, een door veel sudokuspelers gebruikte techniek.

Binnenkort verschijnt er ook een sudokuspelletje op de Nintendo DS, die andere draagbare spelcomputer, die met een aanraakpennetje bestuurd kan worden. Het grote verschil is dat Nintendo dit spelletje niet los uitgeeft, tegen volle prijs, maar gratis meeverpakt met Brain Training. Dat is een bijzondere game gericht op volwassen spelers, bedoeld om het brein soepel te houden met allerhande leuke oefeningen. Een soort IQ-test.

Power Unlimited: "Naar mijn mening moet je dit soort puzzels niet op een handheld spelen, maar lekker ouderwets met pen en papier." 56/100

Platform: PSP
Ontwikkelaar: Sony