De Star Wars-filmreeks is al jaren een inspiratiebron voor talloze videogames, wat ook te maken heeft met het feit dat Star Wars-bedenker George Lucas zijn verdiende geld begin jaren tachtig onder andere investeerde in een eigen spellentak. De meest succesvolle game rond de films van de laatste tijd is Battlefront, waarin via internet grootschalige gevechten worden uitgeknokt. Het vervolg verscheen eind vorig jaar, waarvan ook meteen een draagbare PSP-versie werd gelanceerd. Er is alleen iets geks met die uitvoering, de speler kan er namelijk niet online mee.

De PSP is prima in staat tot online gameplay. Het apparaatje is uitgerust met een Wi-Fi-chip en kan daarmee draadloos inhaken op een Wi-Fi-netwerk. Toch hebben de makers van Battlefront II op de PSP ervoor gekozen deze functie niet te gebruiken. Daardoor voelt het spel toch wat kaal aan.


De missies voor één speler zijn talrijk

Er kan weliswaar gespeeld worden met andere PSP-bezitters, maar de speler moet die dan allemaal optrommelen. Bovendien is het maximum aantal spelers een magere vier; online in de 'grote' versies van deze game wordt er gespeeld met een veelvoud daarvan.

Opofferingen

Nog een opoffering heeft te maken met het kleine aantal knoppen op de PSP. Battlefield gebruikte echt alle mogelijke toetsen op de joypads van de PlayStation 2 en de Xbox, en zelfs een behoorlijk aantal toetsen op het toetsenbord van de pc. Dat alles betekent dat de besturing voor de PSP aanzienlijk versimpeld moest worden.

Tenslotte heeft ook de Story Mode, het hart van het spel als spelers dit in hun eentje speelden, de overzetting niet overleefd. De overgebleven missies voor één speler zijn talrijk, maar voelen als losse veldslagen zonder context.

Voor fans

Ondanks dit alles speelt Star Wars: Battlefront II nog best aardig; we zijn vooral blij dat de ruimtegevechten nog intact zijn, zodat de speler naast veldslagen op de grond ook in een ruimteschip kan stappen om eens voor wat échte sterrenoorlogen te zorgen. Geen topper, maar leuk genoeg voor fans van de serie.

Power Unlimited: "De Star Wars-vibe is aanwezig, maar het spel als zodanig is behoorlijk uitgekleed." 65/100

Platform: PSP
Ontwikkelaar: Pandemic, LucasArts