De gedachtenlezer van Neuralink, een bedrijf van Elon Musk, gebruikt draden die dunner dan haren zijn om hersenactiviteit op te vangen. De start-up presenteerde woensdag de eerste details over het apparaat.

De draden, die ongeveer drie keer zo dun zijn als menselijke haren, moeten in de hersenen van de eigenaar geplaatst worden. Omdat ze buigzaam zijn, moeten ze ook minder risicovol zijn dan huidige hersenimplantaten.

De Neuralink-lezer moet neuronale activiteit van een eigenaar opvangen en doorgeven aan een computer. Op die manier kan de computer bediend worden door alleen maar te denken.

Bestaande apparaten maken het al mogelijk om simpele computercommando's met de hersenen te verzenden. In 2006 kon een verlamde man op die manier het spel Pong spelen, nadat hij dagenlang had geoefend.

Hogere bandbreedte voor AI

Neuralink zegt dat zijn technologie een veel hogere bandbreedte ondersteunt dan bestaande apparaten, waardoor er meer informatie uitgewisseld kan worden.

De technologie is in eerste instantie bedoeld voor mensen die hun lichaam niet kunnen bewegen. Musk hoopt dat op termijn iedereen het apparaat kan gebruiken, om een "symbiotische band met kunstmatige intelligentie" te creëren.

Neuralink heeft het apparaat tot op heden in ratten geïntegreerd. In een vragenrondje zei Musk dat tijdens tests ook "een aap een computer bediende met zijn brein". De technologie moet, voordat ze in mensen gebruikt kan worden, nog goedgekeurd worden door de medische waakhond in de Verenigde Staten.

Robotchirurg installeert de Neuralink

Het installeren van een Neuralink is volgens het bedrijf vrij complex. Een speciale robot moet de draden op exact de juiste locaties aanleggen, door gaten in de schedel te boren.

Het bedrijf hoopt het proces op termijn te versimpelen. Neuralink-hoofdchirurg Matthew MacDougall denkt dat het installeren van het apparaat ooit net zo makkelijk als het laseren van ogen zal zijn.