Albert Heijn is maandag begonnen met een proef waarbij een robot als bezorger van bestellingen wordt ingezet, schrijft onder meer RTL Nieuws.

De supermarktketen laat op de High Tech Campus in Eindhoven een wagentje rijden dat zelfstandig boodschappen kan bezorgen. Studenten en medewerkers op het terrein kunnen bestellingen via een app plaatsen.

Albert Heijn test de robot tot volgende week vrijdag. Het wagentje wordt door Albert Heijn-medewerkers van de To Go-winkel op de campus gevuld. Daarna rijdt de robot naar de bestemming, waar kopers hem kunnen uitladen.

De bezorgrobot wordt door het Duits-Zwitserse bedrijf Teleretail gemaakt en kost tussen de 50.000 en 100.000 euro. Naar verwachting zal de prijs van de robots in de toekomst dalen naar zo'n 10.000 euro per stuk.

Het wagentje is voorzien van camera's en sensoren om te kunnen navigeren. Het haalt een snelheid van zo'n 8 kilometer per uur. Omdat de robot volgens de wet niet op de openbare weg mag rijden, vindt de proef alleen plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.

Vooralsnog gaat het om een kleinschalige test. Het is niet bekend of en wanneer Albert Heijn de robots op grotere schaal wil inzetten.

In het buitenland werkt bijvoorbeeld Amazon al enkele jaren aan autonome bezorging. Het bedrijf wil bijvoorbeeld drones inzetten om pakketjes af te leveren. Pizzaketen Domino's gebruikte in 2017 bezorgdrones in de Duitse stad Hamburg.