Samsung heeft een patent aangevraagd voor opvouwbare smartglasses die gebruik maken van augmentedrealitytechnieken om informatie op de wereld te projecteren. De website Patently Apple ontdekte de aanvraag deze week bij een Amerikaans patentbureau.

De meeste bestaande slimme brillen zijn rigide en kunnen niet als een zonnebril opgevouwen worden. De bril als omschreven in het patent bestaat uit een dik montuur waarin verschillende chips zitten, zoals een ARM-augmentedrealityprocessor, naast waarschijnlijk audio- en videoapparatuur en bewegingssensoren. Informatie wordt vanuit het montuur op de lenzen van de bril geprojecteerd.

Technologiebedrijven vragen aan de lopende band patenten aan: het is niet zeker of de bril daadwerkelijk gemaakt wordt. Wel vroeg Samsung in 2018 al een trademark aan op een logo voor een slimme bril.

Google experimenteerde in 2013 met de Google Glass voor het eerst op grote schaal met slimme brillen. Recent maakte het Chinese technologiebedrijf Huawei bekend dat het aan een slimme bril werkt. Microsofts HoloLens-smartglasses zijn sinds 2016 op de markt, maar het bedrijf richt zich hiervoor primair op zakelijke partijen.