Een zelfrijdend busje dat eind 2017 in het Amerikaanse Las Vegas in botsing kwam met een truck, botste omdat de menselijke toezichthouder geen toegang had tot de handmatige bediening. Dat blijkt uit het onderzoek van de National Transportation Safety Board (NTSB).

De botsing ontstond toen een truck langzaam achteruitreed en daarbij het busje raakte. Daarbij vielen geen gewonden. Volgens de beheerders AAA en Keolis was het busje het eerste volledig zelfrijdende voertuig in de Verenigde Staten dat openbaar toegankelijk is. Er passen acht passagiers in.

Er zijn twee mogelijke oorzaken gevonden voor het incident. Aan de ene kant ging de bestuurder van de truck ervan uit dat het busje zou uitwijken toen hij achteruitreed. Aan de andere kant kon de menselijke toezichthouder in het busje niet op tijd ingrijpen en uitwijken voor de truck, omdat hij geen toegang had tot handmatige bediening.

Het busje stond bij de botsing volledig stil. Het voertuig was zo ingesteld dat hij bij gevaar helemaal stil moest staan. De bestuurder van de truck bleef achteruitrijden, omdat de bestuurder dacht dat "de situatie onder controle was" en dat het busje zou uitwijken.

Bij zelfrijdende voertuigen moeten toezichthouders altijd kunnen ingrijpen, maar het was beleid van Keolis dat de handmatige bediening (een Xbox-controller) in een gesloten kastje aan boord moest liggen. Als de bestuurder de controller op tijd had kunnen pakken, was de botsing mogelijk niet gebeurd.

Volgens de NTSB heeft Keolis het beleid inmiddels aangepast. De controller werd tijdens de rest van het testjaar altijd binnen handbereik bewaard.