De NS gaat voortaan met behulp van drones gebouwen op stations inspecteren. Dat gebeurt nu nog op kleine schaal, maar het project zal op termijn worden uitgebreid.

Dat laat de vervoerder op donderdag weten. De NS heeft twee gecertificeerde dronepiloten in dienst die de inspecties mogen uitvoeren.

Bij de inspecties zal worden gekeken naar gebouwen zoals stationshallen, loodsen, werkplaatsen en bruggen in het beheer van de NS. Daarbij wordt gezocht naar bijvoorbeeld metaalmoeheid en roest.

De NS inspecteert de locaties op het moment al eens per jaar. Daarbij werden in het verleden altijd kranen en hoogwerkers geplaatst.

Op het moment heeft de organisatie nog maar één drone voor de inspectie. Daarnaast zijn er twee extra exemplaren besteld. "We gaan dit aantal langzaam uitbreiden", zegt een woordvoerder van de NS tegen NU.nl.

Hoeveel drones op termijn inspecties gaan uitvoeren is nog niet bekend. Het spoorwegbedrijf denkt dat het eerder om tientallen dan om honderden modellen zal gaan, maar moet dit nog nader uitzoeken.

Gefilmde reizigers worden onscherp gemaakt

De drones zullen ook vliegen op publieke locaties, zoals de stationshal van Utrecht Centraal. "Ze zijn afgesteld zodat niet gefilmd wordt waar reizigers lopen", aldus een woordvoerder. "Mocht er onverhoopt toch iemand in beeld zijn, dan wordt het gezicht van deze persoon onscherp gemaakt voordat de beelden worden geïnspecteerd."

Op de inspectielocaties worden ook waarschuwingsborden neergezet, zodat reizigers weten dat ze mogelijk door de drones worden gefilmd. Zowel de privacy officer van de NS als een extern bedrijf zouden het beleid hebben getoetst om te voldoen aan de Europese privacywet.