
Dit moet je weten voordat je het WK robotvoetbal kijkt
Vijf tegen vijf
Een robotteam bestaat niet uit elf, maar uit slechts vijf spelers. Hierdoor zijn er maximaal tien robots tegelijkertijd op het voetbalveld, dat ongeveer even groot is als een tennisbaan.
Op dit veld gelden dezelfde regels als bij de FIFA. De robots kunnen buitenspel staan bij doelpunten en er worden ook rode en gele kaarten uitgedeeld tijdens de wedstrijd.
Robots moeten zelf voetballen
De robots op het veld zijn autonoom. Ze worden door hun menselijke teamgenoten vooraf geprogrammeerd om op allerlei situaties te reageren, waarna er tijdens de wedstrijd niemand meer aan mag zitten. Het is dus niet toegestaan om bijvoorbeeld stiekem met een joystick een robot te bedienen.
Wel mogen de robots onderling met elkaar communiceren. Met behulp van een draadloze verbinding kunnen ze simpele berichten en commando's naar elkaar sturen. Een spits kan bijvoorbeeld de keeper waarschuwen als er een bal aan dreigt te komen.
Er zijn meerdere categorieën
Tijdens het WK robotvoetbal zijn er meerdere toernooien te volgen. De meestbesproken is de Middle Size League, waarin robots van gemiddelde grootte tegen elkaar spelen.
In de Small Size League voetballen minirobots, terwijl de robots in de Humanoid League door mensen worden bestuurd. Tot slot is er de Simulation League, waarin een computersimulatie van een wedstrijd wordt uitgespeeld.
Nederland heeft meerdere teams
De robots van de TU Eindhoven doen onder de naam Tech United ieder jaar mee aan de RoboCup, en dat is ook dit jaar weer het geval. Het team doet mee aan de Middle Size League.
Medewerkers van het Nederlandse chipbedrijf ASML hebben ook een team - de Falcons - dat aan dezelfde categorie meedoet. In de Small Size League doet Roboteam Twente mee.
Nederland was al eerder wereldkampioen
In 2012, 2014 en 2018 won Tech United de wereldbeker.
Ook dit jaar doet ons land het goed. Tech United heeft in de eerste ronde twaalf punten gepakt en staat daarmee op een gedeelde eerste plaats, samen met het Chinese team Water, de grootste concurrent.
De Falcons staan op de tweede positie met negen punten.
De finale is op zondag 7 juli
Het WK robotvoetbal bestaat uit drie fasen. De eerste twee bestaan uit speelrondes waarbij ieder team tegen elkaar moet spelen. De winnaars verdienen punten die bij elkaar worden opgeteld.
In de derde fase strijden de teams met de meeste punten tegen elkaar om de hoofdprijs, met eerst een halve finale en daarna de eindstrijd. De verliezers van de halve finales nemen het tegen elkaar op voor de derde plek.
De eerste ronde vond plaats op 4 en 5 juli, de tweede ronde staat voor 5 en 6 juli gepland. Op 7 juli zijn de halve finales en de finale te zien.
De wedstrijden zijn online te zien
Tech United zendt de wedstrijden waar het team aan deelneemt zelf op YouTube uit. Ook op NU.nl zullen de wedstrijden te zien zijn.
De eerste twee rondes worden verspreid over de dag gespeeld in het Australische Sydney. De halve finale is zondag 7 juli om 1 uur 's nachts te zien. De strijd om de derde plek wordt beslecht om 5 uur 's ochtends, waarna de finale om 6.30 uur plaatsvindt.