Minister Ank Bijleveld van Defensie gaat het mogelijk maken om elektronische stoorzenders in te zetten tegen drones. Dat schrijft de minister donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze stoorzenders, ook wel 'jammers' genoemd, moeten ingezet kunnen worden tegen drones. Het gebruik van deze middelen is op dit moment, vanwege de Nederlandse Telecommunicatiewet, nog niet onder alle omstandigheden mogelijk.

"Uit het oogpunt van nationale veiligheid is het noodzakelijk dat deze jammers onder meer omstandigheden kunnen worden ingezet dan nu het geval is", schrijft de minister. Vanaf het tweede kwartaal van 2020 moeten die mogelijkheden er wel zijn. Tot die tijd "worden waar mogelijk tijdelijke maatregelen genomen".

De mogelijke inzet van stoormiddelen werd in april al besproken. Destijds was minister Bijleveld nog in overleg met verschillende autoriteiten om de opties te bekijken.

In het verleden veroorzaakten drones meermaals problemen als ze tegen de regels toch in een no-flyzone vlogen. Eind juni moest een traumahelikopter met een patiënt aan boord in Enschede nog uitwijken toen een drone net voor de landing opdook.