De nieuwe minicomputer Raspberry Pi 4 wordt vanaf maandag verkocht voor 40 euro. Dat maakt de fabrikant van de computer bekend.

De nieuwe Pi 4 heeft een processor die ongeveer drie keer krachtiger is dan zijn voorganger in de Pi 3, aldus de makers. Daarnaast kunnen klanten kiezen voor modellen met 1GB, 2GB of 4GB aan werkgeheugen.

De ethernetpoort op de minicomputer ondersteunt voortaan gigabitsnelheden. Ook zijn er twee USB-poorten met hogere 3.0-snelheden toegevoegd. Het apparaat wordt met een USB-c-poort van stroom voorzien.

Volgens de makers kan de nieuwe Pi 4 beelden tonen op twee 4K-beeldschermen tegelijkertijd. Ook zou hij 4K-video's goed kunnen decoderen, waardoor het apparaat goed moet werken als mediaspeler

Kleine computer voor hobbyisten en scholen

De Raspberry Pi is een kleine computer die voor een relatief laag bedrag wordt verkocht. Het apparaat wordt gebruikt voor onder meer hobbyprojecten en bij ICT-lessen op scholen.

Het nieuwe model wordt op het moment alleen verkocht door winkels die door de fabrikant zijn goedgekeurd. In Nederland zijn dat de webwinkels RaspberryStore en Kiwi Electronics.