Magic Leap, de maker van augmentedrealitybrillen, heeft een rechtszaak aangespannen tegen Nreal. Het Chinese bedrijf dat door een oud-medewerker van Magic Leap werd opgericht, zou technologie van Magic Leap gebruiken voor de ontwikkeling van een eigen bril.

Nreal-oprichter Chi Xu wordt beschuldigd van het "rechtstreeks kopiëren" van technologie. Daarnaast zegt Magic Leap dat het bedrijf zich schuldig maakt aan fraude, oneerlijke concurrentie en contractbreuk.

"Nreal heeft zijn product binnen twee jaar kunnen maken", schrijft Magic Leap. "Terwijl Magic Leap de techniek ontwikkelde na jaren onderzoek, het uitgeven van honderden miljoenen dollars en werkinspanningen van honderden ontwikkelaars."

Zowel de headset van Magic Leap als de bril van Nreal legt een virtuele laag over de werkelijkheid. Dat gebeurt door beelden op brilglazen te projecteren. De drager kan naar de omgeving blijven kijken, terwijl op de muur bijvoorbeeld een video wordt getoond, die andere mensen in de ruimte zonder bril niet kunnen zien.

Nreal Light

Xu werkte tussen 2015 en 2016 bij Magic Leap als softwareontwikkelaar. Het bedrijf beweert nu dat Xu de kantjes ervanaf liep, terwijl hij bedrijfsinformatie verzamelde. Na zijn vertrek bij Magic Leap ging Xu naar China om Nreal op te richten.

Het bedrijf toonde begin dit jaar op CES zijn slimme bril Nreal Light, die nauwelijks groter is dan een normale bril. Deze bril zou volgens Magic Leap enorm lijken op geheime ontwerpen van een nog niet uitgebrachte Magic Leap-headset.

Nreal heeft vooralsnog niet gereageerd op de beschuldigingen.