De Chinese dronefabrikant DJI kondigde woensdag aan zijn nieuwe drones van vliegtuig- en helikopterdetectie te voorzien.

Het gaat om drones die in 2020 of later worden uitgebracht en die meer dan 250 gram wegen, schrijft DJI. Deze apparaten krijgen sensoren die Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B) kunnen ontvangen. Dat is een signaal dat door vliegtuigen en helikopters wordt uitgezonden.

Drones kunnen het signaal zelf niet uitzenden. Via de ontvanger worden eigenaren van de drones gewaarschuwd als ze bij vliegtuigen in de buurt komen. De bestuurder moet dan zelf zorgen dat de drone uit de lucht gehaald wordt, dat gebeurt niet vanzelf.

DJI heeft al verschillende veiligheidstoepassingen in zijn drones gebouwd. Zo kunnen de apparaten zelf obstakels ontwijken en zijn limieten ingesteld voor de vlieghoogte.

In het verleden zijn er vaker (bijna) ongelukken geweest met drones en vliegtuigen. In 2018 waren er meerdere incidenten met drones bij het Londense vliegveld Gatwick. Daardoor werd het vliegverkeer een aantal keer stilgelegd.