Een speciale kinderversie van de slimme Amazon Echo Dot-speaker zou persoonsgegevens over kinderen verzamelen zonder dat ouders hier toestemming voor hebben gegeven. Dat stellen privacygroepen die bij de Amerikaanse handelswaakhond een klacht hebben ingediend, meldt persbureau Bloomberg donderdag.

De Echo Dot Kid is een slimme luidspreker die vragen kan beantwoorden met behulp van stemassistent Alexa. Amazon verkoopt de gadget sinds april 2018 in de Verenigde Staten.

Volgens privacyexperts verzamelt de speaker geluidsopnames, geluiden om kinderen mee te identificeren en andere privégegevens. Omdat ouders hier vooraf geen toestemming voor hebben gegeven, zou Amazon de Amerikaanse wet overtreden.

In de klacht wordt specifiek gerefereerd aan de Children's Online Primacy Protection Act, een wet waarin is vastgelegd hoe bedrijven de privacy van kinderen jonger dan dertien jaar moeten waarborgen.

Een woordvoerder van Amazon zegt ervan overtuigd te zijn dat het bedrijf met de slimme kinderspeaker niet de wet overtreedt.