Het Verenigd Koninkrijk verbiedt het gebruik van drones binnen een straal van 5 kilometer rond luchthavens. De regel daarvoor geldt vanaf woensdag, meldt de Britse krant The Telegraph.

De maatregel volgt op incidenten rond de Londense luchthaven Gatwick in december. Meldingen over drones leidden er destijds toe dat het vliegverkeer dagenlang stil kwam te liggen.

Drones mogen op dit moment op minimaal 1 kilometer afstand van een luchthaven vliegen. Volgens The Telegraph zorgt de regel ervoor dat vanaf woensdag 9.182 vierkante kilometer aan Brits luchtruim voor drones verboden wordt. Momenteel zijn drones niet toegestaan boven een gebied van 1.800 vierkante kilometer.

Door het uitstellen van starts en landingen als gevolg van de meldingen raakten 100.000 reizigers gedupeerd. Het incident rond de meldingen heeft tot nu toe geen verdachte opgeleverd. Een koppel dat in eerste instantie werd opgepakt, werd later zonder verdenkingen vrijgelaten.

De politie heeft eerder de mogelijkheid geopperd dat er niet daadwerkelijk een drone vloog. Ook zette de politie later zelf drones in, die tot nieuwe meldingen geleid kunnen hebben. Op het terrein van Gatwick Airport is later een beschadigde drone gevonden, maar de herkomst daarvan is onbekend.

Vliegen met drones in Nederland

Ook in Nederland zijn er strenge regels voor het vliegen met drones. Zo mogen bestuurders van drones niet in de buurt van Schiphol en andere plekken met veel vliegverkeer komen. Niet alleen vliegvelden, maar ook landingsplekken voor politie- en traumahelikopters behoren tot de no-flyzone. Een dronepiloot dient op minstens 3 kilometer afstand van vliegverkeer te blijven.

Op de website van de Rijksoverheid is een kaart te vinden met daarop alle gebieden waar niet gevlogen mag worden. Hierop staan alle vliegvelden, maar ook in natuurgebieden mag maar beperkt worden gevlogen.

In Nederland is het aantal grote incidenten met drones tot nu toe beperkt gebleven. Wel worden er met regelmaat boetes uitgedeeld voor het overtreden van de regels voor het vliegen met een drone.