Vorig jaar zijn flink meer smartwatches, slimme armbanden en hoofdtelefoons verkocht. Deze markt groeide in het laatste kwartaal van 2018 met 31 procent .

Uit een rapport van marktonderzoeker International Data Corporation (IDC) blijkt donderdag dat er vorig jaar wereldwijd 172,2 miljoen wearables zijn verscheept. Hieronder vallen smartwatches, slimme armbanden zoals de Fitbit en slimme hoofdtelefoons die zelf een assistent kunnen oproepen.

Apple is nog steeds marktleider als het gaat om wearables. Het bedrijf verkocht vorig jaar 46,2 miljoen wearables, waarvan het merendeel bestaat uit Apple Watches. Xiaomi staat op de tweede plaats met 23,3 miljoen verkochte wearables.

Huawei is de snelste groeier, het bedrijf verkocht vorig jaar 11,3 miljoen wearables. Dit komt door de introductie van de smartwatch Watch GT en de oortjes FreeBuds 2 Pro. Huawei verkocht 248,5 procent meer wearables in 2018 ten opzichte van het jaar ervoor.

De smartphonemarkt stagneert langzaam

IDC meldt in het rapport dat de smartphonemarkt juist stagneert. Eerder dit jaar bleek al dat 2018 een minder goed jaar was voor smartphoneverkopen. Het onderzoeksbureau verwacht dat dit voorlopig nog wel zo zal blijven en dat de marktgroei de komende jaren verder zal afnemen.

Dit heeft volgens het bedrijf te maken met de langere levenscyclus van smartphones en het feit dat 5G op komst is. Zodra het 5G-netwerk wereldwijd wordt uitgerold, wordt er weer groei verwacht. IDC verwacht dat de smartphonemarkt in 2023 weer in de lift zal zitten.