Computersystemen in zelfrijdende auto's herkennen mensen met een donkere huidskleur minder goed. Volgens onderzoek worden gebruikers met een donkere huidskleur 5 procent minder vaak herkend dan mensen met een lichtere huidskleur.

Het onderzoek is uitgevoerd door Georgia Tech die acht camerasystemen in zelfrijdende auto's heeft onderzocht. Al deze systemen bleken moeite te hebben met het herkennen van mensen met een donkere huidskleur.

Dit betekent dat de auto's deze mensen niet als voetgangers registreren. Dit kan ernstige gevolgen hebben als de auto moet uitwijken. De wagen anticipeert namelijk anders op objecten dan op voetgangers.

Gelukkig zijn niet alle auto's volledig afhankelijk van het herkennen van voetgangers via camerabeelden. Veel systemen combineren de beelden met radar en andere sensoren om tot een accurate analyse van de omgeving te komen. Het is niet bekend of voetgangers met een donkere huidskleur ook minder vaak worden herkend als deze systemen in combinatie met elkaar worden gebruikt.