Beveiligingsbedrijf Dojo heeft een lek ontdekt in de software van de slimme cameradeurbel Ring. De data die door de deurbel werden verstuurd, werden niet versleuteld en waren daardoor te onderscheppen door hackers.

Het beveiligingsbedrijf kwam achter het lek toen programmeurs bij het bedrijf gingen kijken of de software van de Ring wel goed beveiligd was. Al snel bleek dat de beelden die de deurbel opneemt niet goed werden versleuteld.

Hackers die een internetverbinding konden afluisteren, konden daardoor ook meteen bij de beelden van de cameradeurbel. Niet alleen konden de beelden bekeken worden, maar het was ook mogelijk om het beeldmateriaal te vervangen.

Het lek is inmiddels gedicht. Het is niet bekend of ook kwaadwillenden van de kwetsbaarheid gebruik hebben gemaakt. Iedereen die een Ring-deurbel heeft, wordt geadviseerd deze zo snel mogelijk te updaten.

Ring kwam eerder in opspraak

Eerder bleek al eens dat de beveiliging van de Ring niet op orde was. Medewerkers van Ring konden de beelden die de deurbellen maken namelijk live bekijken.

Een woordvoerder van Ring laat weten dat werknemers van het bedrijf "nooit toegang hebben tot livestreams van apparaten van Ring". Medewerkers hebben alleen toegang tot video's die zijn gedeeld via de Neighbors-app van Ring "en van een heel klein deel van de gebruikers die nadrukkelijke toestemming hebben gegeven tot opgenomen video's".

Ring is sinds vorig jaar onderdeel van Amazon, dat de slimme deurbelfabrikant overnam voor 1 miljard dollar (867 miljoen euro).