Microsoft heeft op techbeurs MWC in Barcelona de HoloLens 2 gepresenteerd. De nieuwe headset voor augmented reality heeft onder meer een bredere kijkhoek.

Het bedrijf maakte niet bekend hoeveel groter het blikveld van het nieuwe apparaat is geworden. Wel zegt Microsoft dat de kijkhoek ruim is verdubbeld in vergelijking met de eerste HoloLens. Bij de originele headset was het beperkte zicht een veelvoorkomende klacht.

De HoloLens werkt met spiegels en lasers om beelden op het vizier te projecteren. Daardoor zien gebruikers een virtuele laag over de werkelijke omgeving.

De tweede HoloLens volgt de ogen van de drager, zodat de headset weet waar de gebruiker naar kijkt. Dat gebeurt via een sensor die diepte herkent. Ook kan de HoloLens 2 de handen van de gebruiker herkennen en registreren, zodat geen controller meer nodig is om het apparaat te bedienen. Microsoft demonstreerde dat met het bespelen van een virtuele piano.

HoloLens 2 zou comfortabeler moeten zitten

Verder moet de HoloLens 2 comfortabeler op het hoofd zitten. Het gewicht van de headset wordt beter verdeeld, omdat veel van de techniek achter op de hoofdband is geplaatst. Het vizier van de bril kan worden ingeklapt als de drager het beeld even niet nodig heeft.

Microsoft richt zich met de headset met name op bedrijven. Ook het vorige model was geen consumentenversie. De HoloLens 2 gaat 3.500 dollar kosten (omgerekend bijna 3.100 euro) als die "dit jaar" verschijnt.

Een officiële prijs in euro's is niet bekendgemaakt. De HoloLens 2 komt niet direct in Nederland uit.