Techgigant Apple overweegt een speciaal beveiligingssysteem voor auto's, waarbij gezichts- of vingerherkenning gebruikt wordt om het voertuig te starten, blijkt uit een recent gepubliceerd patent van het bedrijf.

Het patent in kwestie werd in 2017 al vastgelegd, maar is pas recent openbaar gemaakt.

Apple beschrijft in de patenttekst hoe huidige sleutelsystemen voor auto's onveilig zijn, omdat niet gecheckt wordt of de rechtmatige eigenaar er gebruik van maakt. Het techbedrijf hoopt dat op te lossen door een biometrische check uit te voeren.

Bij biometrische verificatie wordt met sensoren gekeken of de eigenaar zelf een apparaat gebruikt. Dat doet Apple zelf al langer bij de iPhone, die met een vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning ontgrendeld kan worden.

Afspeellijst op basis van vingerafdruk

Het patent moet het mogelijk maken om een auto op dezelfde manier als de iPhone te ontgrendelen en op te starten. Volgens Apple kan het voertuig ook worden aangepast aan degene die hem gebruikt. Zo kan een speciale afspeellijst worden klaargezet op basis van wiens vinger is gescand.

Hoewel Apple de technologie heeft gepatenteerd, is het nog niet duidelijk of het bedrijf er ook concreet iets mee gaat doen. Apple werkt intern aan een zelfrijdende auto, maar recent werden tweehonderd mensen van dit project gehaald.