De FBI heeft een Apple-medewerker opgepakt, omdat hij gevoelige bedrijfsgeheimen had gestolen. De man verzamelde informatie over Apples project rond zelfrijdende auto's.

De FBI heeft voor de tweede keer in zeven maanden een Apple-werknemer aangehouden voor het stelen van bedrijfsgeheimen rond zelfrijdende auto's, blijkt woensdag uit een bericht van NBC.

Apple startte een onderzoek nadat een werknemer zag dat een collega foto's maakte in een omgeving waar veel gevoelige informatie lag opgeslagen. De verdachte zou onlangs hebben gesolliciteerd bij een bedrijf dat zelfrijdende auto's ontwikkelt.

Het onderzoeksteam van Apple zegt ruim tweeduizend gevoelige bestanden te hebben gevonden op de computer van de verdachte. Daar zaten schematische tekeningen, handleidingen en honderden foto's van computerschermen bij.

De man werd een dag voor vertrek naar zijn thuisland China aangehouden. Hij had Apple verteld zijn zieke vader te bezoeken.

De Apple-medewerker hangt een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd en een maximale boete van 250.000 dollar (219.000 euro).

Eerste aanhouding was vorig jaar in juli

Vorig jaar werd begin juli een voormalige werknemer van Apple aangehouden op verdenking van het stelen van bedrijfsgeheimen. Ook hij werd vlak voor zijn vlucht naar China opgepakt.

De verdachte zou zonder toestemming een blauwdruk van interne systemen hebben gedownload. Die bevatte 25 pagina's waarin de printplaat van een zelfrijdend voertuig werd beschreven. De verdachte ontkent bedrijfsgeheimen te hebben gestolen.