Facebook schrapte vorig jaar het droneproject Aquila, maar zou nu weer werken aan nieuwe drones om gebieden van internettoegang te voorzien.

Het bedrijf zou voor het bouwen van de drones samenwerken met vliegtuigfabrikant Airbus, schrijft het Duitse NetzPolitik. Facebook test de onbemande vliegtuigen in Australië.

Uit documenten blijkt dat Facebook en Airbus eind vorig jaar spraken over een samenwerking. Daarnaast hadden ze testvluchten ingepland voor november en december 2018. De beide partijen werkten eerder samen aan communicatiesystemen voor satellietdrones.

Het is niet duidelijk of de tests daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. In de documenten wordt wel melding gemaakt dat de Airbus Zephyr S-drone is gebruikt. Dat model heeft een spanwijdte van 25 meter en werkt op 20 kilometer hoogte.

Facebook heeft in een reactie aan NetzPolitik laten weten om aan de technologie te blijven werken met partners. "Verder hebben we geen details te melden."

In juni 2018 stopte Facebook met het droneproject Aquila. Destijds vond het bedrijf het niet "het juiste moment". Met de drones wordt het mogelijk om mensen op afgelegen locaties toegang tot internet te geven. In 2016 stortte een drone van Facebook neer vanwege hoge windsnelheden.