Het Japanse hotel Henn-na heeft nog maar de helft van zijn 243 robotwerknemers in dienst. De apparaten moesten werk in het hotel automatiseren, maar zorgden juist voor meer menselijke arbeid.

Het hotel staat bekend om zijn robotmedewerkers, die bijvoorbeeld gasten inchecken en worden ingezet voor roomservice. Volgens een menselijke hotelmedewerker zorgden ze juist voor meer werk, schrijft The Wall Street Journal. "We werden constant gebeld door gasten die problemen hadden met de robots."

In 2015 startte Henn-na (vertaald als 'vreemd hotel') met tachtig robots. Dat aantal werd later uitgebreid. Destijds zei directeur Hideo Sawada "het meest efficiënte hotel ter wereld" te willen maken. Dankzij de robotisering moesten personeelskosten laag worden gehouden.

De robots achter de incheckbalie zagen er bijvoorbeeld uit als dinosauriërs. De machines konden in verschillende talen spreken en handgebaren herkennen. Ook konden ze knipperen met hun ogen en glimlachen.

Robots vaak kapot en irritant bevonden

Volgens The Wall Street Journal gingen de robots te vaak kapot of werden ze vervelend bevonden, bijvoorbeeld omdat ze vragen van gasten niet begrepen. Een bepaald type robot maakte gasten constant wakker, omdat het apparaat gesnurk aanhoorde voor vragen van gebruikers. Doordat de robot het niet begreep, bleef de robot tegen de gasten praten.

In de toekomst zal het hotel ook meer gebruikmaken van andere soorten robots. Het gaat bijvoorbeeld om deursloten met gezichtsherkenning.