Apple heeft dinsdag een nieuwe versie van zijn MacBook Air aangekondigd. De laptop wordt voor het eerst voorzien van een scherm met hogere resolutie, een zogenoemd retinascherm.

De resolutie gaat van 1.440 bij 900 pixels naar 2.880 bij 1.800 pixels. Het is voor het eerst sinds 2010 dat de Air een beter scherm krijgt. De schermranden zijn niet meer gemaakt van aluminium, maar van glas. Die randen zijn bovendien dunner, waardoor het apparaat 17 procent kleiner is geworden.

De behuizing is nog altijd gemaakt van aluminium, dat afloopt tot een dunne punt. Voor het eerst wordt de MacBook Air volledig gemaakt van gerecycled aluminium, waardoor de impact op het milieu wordt beperkt. Apple sprak van "de groenste Mac ooit".

Net als de andere MacBooks van Apple, kan de Air nu worden ontgrendeld met de Touch ID-vingerafdrukscanner. De laptop is voorzien van het nieuwe 'butterfly'-toetsenbord van Apple en een grotere touchpad. Op zijn dikste punt is de laptop slechts 15,6 millimeter dik. Hij weegt 1,25 kilogram.

Aan de zijkant zitten twee USB-C-poorten om accessoires aan te sluiten en de laptop op te laden. Apple belooft dat de accuduur vergelijkbaar is met de vorige generatie van de MacBook Air.

Het apparaat verschijnt in zilver, goud en grijs. Het instapmodel heeft een Core i5-processor, een opslagcapaciteit van 128 GB en 8 GB aan werkgeheugen. In Nederland kost die uitvoering 1.349 euro. De variant met een opslagcapaciteit van 256 GB kost minimaal 1.599 euro.

Mac Mini ook vernieuwd met snellere processoren

Voor het eerst sinds 2014 krijgt ook de Mac Mini weer een update. De kleine desktop-pc van Apple krijgt snellere Intel-processoren met vier of zes rekenkernen. Volgens Apple is de nieuwe uitvoering maximaal vijf keer sneller dan het model van vier jaar geleden.

De computer kan worden geleverd met maximaal 64 GB werkgeheugen en zal alleen nog maar verkrijgbaar zijn met SSD-opslag. De Mac Mini ziet er vanbuiten hetzelfde uit, maar met een grijze kleur. Aan de achterkant zitten vier USB-C-poorten, twee USB-A-poorten en aansluitingen voor HDMI en ethernet.

Het instapmodel met een i3-processor, 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte kost in Nederland 899 euro en is net als de MacBook Air vanaf volgende week verkrijgbaar.