Facebook heeft zijn eerste eigen gadget aangekondigd. De Facebook Portal is een videochatscherm, beschikbaar in twee varianten.

De Facebook Portals zijn vooralsnog alleen in de VS te bestellen. De apparaten ondersteunden spraakassistent Alexa van webwinkel Amazon.

Er zijn twee uitvoeringen beschikbaar. De Facebook Portal met een horizontaal 10-inchscherm heeft een resolutie van 1280 x 800 pixels en kost 199 dollar (omgerekend 174 euro).

De variant van 15 inch heeft een draaibaar full hd-scherm, dat zowel verticaal als horizontaal te gebruiken is. De grotere Portal+ kost 349 dollar. De apparaten kunnen gebruikt worden als slimme speaker, en om video's en foto's op te bekijken.

Facebook kondigt eerste eigen gadget aan
60
Facebook kondigt eerste eigen gadget aan

Portal heeft speciaal camera-kapje

Beide apparaten hebben een camera die de gebruiker kan volgen als die door de kamer beweegt. Daarbij wordt geen gezichtsherkenning gebruikt, maar tweedimensionale positietracking die niet door een server maar door het apparaat zelf wordt verzorgd. Ook zijn de apparaten voorzien van microfoons en speakers die zijn toegespitst op spraak.

Een aparte chip 'hoort' of gebruikers het activatiewoord van de Portal zeggen. Opnames worden volgens Facebook niet opgeslagen, en de dataverbinding van de Portal is versleuteld. Bovendien worden beide Portals geleverd met een plastic kapje waarmee de camera kan worden afgedekt.

'Facebook wachtte met Portal door privacylekken'

Met die maatregelen zou het door privacylekken geplaagde Facebook hopen consumenten gerust te stellen. Volgens geruchten zou Facebook van plan zijn geweest de Portal eerder dit jaar te onthullen.

Door het Cambridge Analytica-dataschandaal zou Facebook echter hebben besloten de camera niet tijdens zijn grote F8-evenement in mei te onthullen, zeiden bronnen in maart tegen Bloomberg.

Facebook kwam in 2013 al met een eigen smartphone, ontwikkeld in samenwerking met HTC. Die HTC First werd geen verkoopsucces.