Het Havenbedrijf Rotterdam gaat met een patrouilleschip, dat is omgebouwd tot een drijvend laboratorium, data verzamelen om zelfstandig varende schepen te ontwikkelen.

Dat meldt het Havenbedrijf donderdag. De gegevens zullen onder meer gaan over de bediening en het vermogen van het schip. Dit 'Floating Lab' is voorzien van camera's, sensoren en meetapparatuur.

Alle vergaarde informatie moet de ontwikkeling van, en de voorbereiding op, zelf varende schepen mogelijk maken.

Om daarbij te helpen zullen de verzamelde gegevens worden gedeeld met bedrijven en onderwijsinstellingen, om verder onderzoek mogelijk te maken. Het eerste bedrijf waarmee dit gebeurt, is Captain AI. Dit bedrijf is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie.

Captain AI zal onderzoek doen naar kunstmatige intelligentie in verband met de schepen, om digitale 'kapiteins' op te leiden die zelf door de haven kunnen varen.

Laboratorium onderzoekt niet alleen zelfstandig varen

Naast het onderzoek naar zelfstandig varende schepen, zal het Floating Lab ook andere tests uitvoeren. Zo wordt gekeken naar de toepassing van camera's om bijvoorbeeld objecten in het water te inspecteren.

Ook gaat het schip onderzoeken hoe sensoren op het water en op de wal kunnen worden gebruikt om de infrastructuur in de haven slimmer te maken.